Blog

Co byste měli vědět před koupí své první matrace?

V posteli spíme (a tedy trávíme) v průměru třetinu svého života. Není to však promarněný čas; během spánku má naše tělo plné ruce práce, protože mimo jiné regeneruje svaly a kosti, uklidňuje se a utlumuje. Studie navíc ukazují, že spánek také pomáhá zotavit se z nemoci; kromě toho mu z velké části vděčíme za svůj zdravý vzhled.

Výběr správné matrace je proto velmi důležitý. Stejně jako boty, které (protože je nosíme po většinu života) by měly být především pohodlné, musí být i matrace kvalitní, přizpůsobená našim potřebám, postavě, váze a výšce. Nevhodně zvolené matrace nebo matrace pochybného původu se nám rychle začnou „mstít“, především tím, že zatěžují naši páteř, a my se pak budíme nevyspalí a rozbolavělí. Co byste tedy měli vědět před koupí své první matrace?

Dokonale přizpůsobena naší hmotnosti

Začněme tím, že pro každého z nás má měkkost a tvrdost trochu jiný význam. Kromě toho se lišíme výškou, hmotností a stavbou těla. Matrace proto musí být dokonale přizpůsobena naší hmotnosti a přizpůsobit se naší fyziognomii. Další důležitou otázkou je délka matrace, i když zde je to mnohem jednodušší. Matrace by měla být alespoň o 20 cm delší než naše výška.

Na boku nebo na zádech

Samostatnou zmínku si zaslouží poloha, ve které nejčastěji spíte. Lidé, kteří spí na boku, by měli hledat matraci, která se správně přizpůsobí jejich tělu. Díky tomu se přirozeně vystupující části těla, tj. ramena a boky, budou moci správně zabořit, což se následně projeví správným (rovným) postavením páteře a jejím odlehčením. O něco snazší je to pro ty, kteří usínají na zádech, protože jejich tělo má více opěrných bodů a jejich váha je rovnoměrněji rozložena. A co když usínáme na břiše? Tato poloha je bohužel pro naši páteř nejhorší, protože ji nepřirozeně ohýbá, a proto stojí za to přemýšlet o změně svých návyků.

Pěnová nebo pružinová matrace

Další důležitou otázkou, kterou je třeba zodpovědět, je: pěnová nebo pružinová matrace? Popravdě řečeno, je těžké dát jednoznačnou odpověď, protože každý má jiné potřeby. Kromě toho se jednotlivé modely obou od sebe liší výrobními technikami. Hned na začátku byste však měli ignorovat stereotyp, že pěnové matrace se proleží rychleji než pružinové. Technologie se vyvíjí každým dnem, takže dnešní špičkové pěnové matrace si z hlediska životnosti v ničem nezadají s pružinovými.

Cena

Poslední otázkou, kterou bychom se měli zabývat, je cena. V případě matrací jde, bohužel, nižší cena ruku v ruce s nižší kvalitou provedení a životností. Na druhou stranu vyšší cena znamená vyšší kvalitu použitých materiálů, což se v praxi projevuje jak lepší životností, tak lepším přizpůsobením naší fyziognomii, proto se vyplatí zvolit osvědčeného výrobce matrací.

Nenechme se zmást – v tomto případě žádné zázraky neexistují a „dobré a levné“ neexistuje. Na matraci bychom rozhodně neměli šetřit – koneckonců bychom neměli zapomínat, že na matraci strávíme přibližně třetinu svého života.