Blog

Jak spánek ovlivňuje naši náladu?

jak spánek ovlivňuje naši náladu

Ovlivňuje kvalita, komfort a pohodlí spánku naši náladu? Absolutně! Už za pár dní se nám může kvůli poruchám spánku výrazně zhoršit nálada. Stojí za to dozvědět se více o vztahu mezi kvalitou spánku a náladou, celkovou pohodou a zdravím, abyste mohli účinně předcházet vážným zdravotním problémům.

Množství spánku ne vždy odpovídá jeho kvalitě. Přestože poruchy spánku jsou nejčastěji spojeny s nespavostí, lidé, kteří spí 8-10 hodin denně, mohou také pociťovat příznaky související se špatnou kvalitou spánku.

Je mýtem, že když budeme každou noc spát správný počet hodin, vyhneme se rozvoji nemocí souvisejících se spánkovou deprivací. Ukazuje se, že kvalita nočního odpočinku je pro naše zdraví klíčová a ovlivňuje ji výběr vybavení ložnice a tamní mikroklima. Mezi další faktory, které určují kvalitu spánku, patří: chronický stres, únava a práce na směny.

Můžete spát 5 hodin a probudit se odpočatí a plní energie, pokud vám vybavení ložnice zajistí pohodlí a spánek. Základem zdravého spánku je postel a rám, které poskytují matraci správnou oporu. Investicí do vysoce kvalitního moderního ložnicového nábytku si můžeme rychle všimnout, že se naše celková pohoda výrazně zlepšila.

Poruchy nálady a nedostatek spánku

Spánek ovlivňuje naše fyzické i duševní zdraví. Během noční regenerace probíhají v těle četné procesy, díky kterým se můžeme cítit dobře a vypadat mladě. Poruchy nálady jsou jedním z prvních příznaků nedostatku spánku a nekvalitní noční regenerace.

Během spánku by se měl náš nervový systém „resetovat“. K duševní regeneraci dochází během fáze REM spánku. Krátká REM fáze je jedním z důsledků příliš brzkého vstávání z postele, delšího usínání a častého probouzení v noci. Čím delší je fáze REM spánku, tím lepší je naše paměť, koncentrace a celková fyzická i psychická kondice. Kvalitní spánek ovlivňuje naši náladu, pracovní výkonnost a odolnost vůči stresu a také usnadňuje zvládání každodenních problémů.

Nedostatek spánku a příliš krátká REM fáze, která neumožňuje efektivní psychickou regeneraci, je přímou cestou k emočním poruchám. Jedním z prvních příznaků spojených se spánkovou deprivací je podráždění, emoční nestabilita a také nedostatek trpělivosti a neustálá podrážděnost. Výzkumy prokázaly, že špatná kvalita spánku zvyšuje riziko vzniku neurotických poruch, deprese a dalších duševních poruch. Lidé, kteří jsou chronicky nevyspalí, jsou náchylnější k sebedestruktivnímu chování, například častěji propadají závislostem.

Základ zdravého spánku

Základ zdravého spánku, který zlepšuje duševní zdraví a zajišťuje dobrou náladu, tvoří nábytek, na kterém spíme. Důležitou otázkou, pokud chceme vysokou kvalitu, komfort a pohodlí spánku, je výběr matrace na míru individuálním potřebám a polštáře, který správně podepírá krční páteř a hlavu. O vhodnou spánkovou hygienu se starají moderní doplňky, díky kterým se vyhnete mimo jiné: vlhkosti, nečistotám a mechanickému poškození matrace.

Při výběru matrace a polštáře je třeba dbát na materiály a technologie výroby. Moderní matrace a polštáře jsou výbornou volbou, protože poskytují nejen dostatečnou oporu tělu během spánku, ale také snižují riziko rozvoje mikroorganismů a alergenů. Internetový obchod a showroom Design Ložnice nabízí nejkvalitnější postele, rámy, matrace, polštáře a doplňky, které zajistí zdravý spánek a účinnou regeneraci. Nabízíme produkty od známých výrobců, jejichž posláním je poskytovat kvalitní odpočinek zdravým lidem a lidem s různými nemocemi. Zdravotní matrace jsou určeny pro chronicky nemocné osoby a podporují léčbu mimo jiné: onemocnění páteře a zabraňují zhoršení jejich příznaků.

Jakou matraci si vybrat, abyste si užili skvělou náladu po celý den?

Abyste se vyhnuli chronickému nervovému vypětí, zhoršování psychické kondice a výskytu dalších neduhů, je třeba věnovat zvláštní pozornost stupni tvrdosti matrace, jejímu typu a doplňkovým funkcím, díky kterým můžete maximálně využít každou minutu spánku a vyhněte se častému nočnímu probouzení.

Pro lidi, kteří hledají luxusní matraci, která poskytuje nejen stabilní oporu páteři, ale také pomáhá účinně se zbavit svalového napětí, doporučujeme unikátní matraci Premium Firm z kolekce Nucol španělské značky GOMARCO. Tato inovativní, ergonomická matrace zaručuje nejvyšší kvalitu spánku díky kombinaci moderních pěn a pružin a také masážní funkci. Matrace Premium Firm je ideální pro manželskou postel, protože snižuje přenos vibrací způsobené pohyby druhé osoby a zabraňuje tak častému nočnímu buzení. Matrace Premium Firm z kolekce Nucol má navíc až 11 komfortních zón, které vám umožní vychutnat si výjimečný komfort spánku.

Výbornou volbou je také matrace ARGENTO Therapy od italské značky MollyFlex. Matrace ARGENTO Therapy je matrace se statutem zdravotnického prostředku, certifikovaná v Evropské unii, díky které si můžete dopřát zdravý, regenerační spánek a podpořit léčbu různých onemocnění. Tato matrace mimo jiné snižuje: poruchy krevního oběhu a zlepšuje regeneraci svalů.

Pokud chceme maximalizovat noční regeneraci, užít si zdravý, klidný a hygienický spánek v kteroukoli roční dobu, vyplatí se zvolit matraci VISCO Fresh od MollyFlex, která rychle reaguje na teplotu v ložnici a poskytuje příjemný pocit chládku. odvádí vlhkost a také zaručuje vynikající ventilaci.

Shrnutí

Spánek má obrovský vliv na naši náladu. Když je kvalita našeho spánku dostatečně vysoká, můžeme pociťovat zlepšení naší nálady a celkové pohody, což se promítá do kvality našeho života. Dobrá nálada vám pomáhá zvládat každodenní výzvy, usnadňuje řešení problémů a dává nám více energie do života. Špatná kvalita spánku má za následek poruchy nálady, zvyšuje riziko rozvoje neurotických poruch a depresí, ztěžuje koncentraci a podporuje rozvoj mnoha nemocí. Pokud se chceme postarat o dobrou náladu, měli bychom dbát nejen na to, jak moc spíme, ale také na kvalitu spánku, která je zodpovědná mj. správně vybraná matrace a polštář.